rodinný ovocný lihovar žešovská pálenice

dobré rady nad zlato

O pálení množství menšího než malého
Jan Matt Hájek – 11. 9. 2009



    Stále noví lidé, přicházejí na chuť lahodnému opojení těla i duše, když si po celodenním shonu dopřejí kalíšek dobré pálenky, té nejlepší, totiž té z vlastní zahrady, Navíc, tak jak rostou ceny alkoholu v obchodech (a nejen ony), je snazší i pochopit, že nechat si v nejbližší pálenici vypálit kvas ze svého ovoce, je ekonomicky velmi dobrý počin.

    Jenže, jsou roky úrodné ale i takové, kdy je člověk rád, že zahrada dala jablek taktak na štrúdl či na švestkové knedlíky. Taky ne každý vlastní rozsáhlé ovocné sady, spíše dvě tři jabloně, švestku, hrušeň anebo třešeň. A tu je kámen úrazu. Stává se, že přijedete do pálenice, v bečce stěží šedesát litrů kvasu a se zlou se u mistra „paliče“ potážete.

    „To vám nevypálíme, tak malé množství nebereme, to nemůžu dát do kotle, protože by se mi propálil“, to všechno a spoustu jiných rezolutních argumentů snese se na vaši hlavu. Zbývá jediné, jste-li herec, zahrajete zkormouceného a obsluha se s brbláním projeví jako citlivá duše, nebo jste typ více submisivní, srazíte podpatky a na doporučení odvezete svou „minibečku“ jinam.

Ony totiž existují pálenice, kde vyjdou vstříc i tomu, kdo přiveze pouhých 50 litrů kvasu. Samozřejmě, nechtějte po nich, aby vyskakovali do výšky a tančili od radosti čardáš, podstatný je pouze fakt, že vám nenalhávají nesmysly, že u nich lze pálit jen od 100, 120, 150 litrů a tak podobně. Pálit je bezpečně možné i menší množství, jenom z něj není takový zisk, a o ten jde, zejména v dobách hojnosti úrody především.

    Bohužel pro dobráky a bohudík pro lháře, lidé se s pamětí moc nezatěžují, a když se rok s tím dalším sejde, vezou své, teď už pro jistotu větší množství kvasu, znovu tam, kde z nich minule udělali blbce.

    A tak se přimlouvám, ať už vám zkvasí padesát či tři sta litrů, dovezte to pokaždé tam, kde jste narazili na slušné lidi. Určitě se to vyplatí, dokonce i tehdy, musíte-li jet o pět kilometrů dál.
Dobré rady nad zlato, takto jsme nazvali stránku, která se bude v průběhu doby měnit. Bude utvářena našimi i vašimi názory na věc. Předpokládáme, že se zde objeví postřehy a výsledky zkušeností, které jste vy i my získávali začasto po mnoho let. Chcete-li se podělit právě o vaše zkušenosti, zejména o zkušenosti se zakládáním a pečováním o ovocný kvas, pošlete nám je na naši fyzickou nebo e-mailovou adresu a my je dáme k dispozici, diskuzi, zkrátka k nahlédnutí ostatním návštěvníkům webu. Jsme si přitom vědomi, že chuť pálenky je závislá asi na milionu faktorů mezi kterými tlak, teplota, rychlost větru, oblačnost a rosný bod jsou těmi malichernějšími.


Rovněž je třeba konstatovat, spolu s jakýmsi klasikem, že zlatým pravidlem jest, že není zlatého pravidla. Ostatně i tohle je to, co například dělá obory jako je vinařství (a lihovarnictví) neskonale zajímavými. Pravda ale také je, že některé postupy jsou takříkajíc svaté a pokud je člověk nerespektuje, nemůže se ani divit, že mu nic nevyteklo, nebo že získaný destilát je nevalné či odpuzující chuti.

V příštích dnech osvěžíme stránku některými citacemi z knihy Příprava kvasu na výrobu slivovice (a ostatních pálenek) od Jana Jílka a Josefa A. Zentricha - proto zůstaňte na příjmu.



e-mail: info@lihovarnictvi.cz (máte-li dotaz), objednavky@palenice.biz (v případě objednávky)
tel/fax: 582 340 428, mobil: 777 857 543 (p. Kleiner)

designed and created by jan matt hájek © 2007 jan.hajek@airforce.cz